Bali Süreci; insan kaçakçılığı, insan ticareti ve diğer ilgili suçlara farklı açılardan bakabilmek için Avusturalya ve Endonezya nın ev sahipliğini yaptığı bir bölgesel bakanlar toplantısında 2002 yılında kurulmuştur. Bu sorunlarla mücadele etmek için pratik önlemler geliştirilmesi için iki ad hoc grup oluşturulmuştur.
Bali Sürecinde günümüzde birçok kaynak, geçiş ve varış ülkelerinin dâhil olduğu 48 in üzerinde üye devlet ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Örgütü gibi uluslararası örgütler yer almaktadır.
Bali süreci, insan kaçakçılığı, insan ticareti ve diğer ilgili uluslararası organize suçların mücadelesinde bölgesel farkındalığı etkin bir şekilde artırmaktadır. Bu süreç, bunun karşılığında uygulanmakta olan stratejileri ve pratik işbirliğini geliştirmektedir.
Bali sürecinde 2002 yılından bu yana altı defa olmak üzere bakanlar düzeyinde toplantı gerçekleştirilmiştir. Bunlar;
Birinci Bölgesel Bakanlar Konferansı: Endonezya, Bali (26-28 Şubat 2002)
İkinci Bölgesel Bakanlar Konferansı: Endonezya, Bali (29-30 Nisan 2003)
Üçüncü Bölgesel Bakanlar Konferansı: Endonezya, Bali (14-15 Nisan 2009)
Dördüncü Bölgesel Bakanlar Konferansı: Endonezya, Bali (29-30 Mart 2011)
Beşinci Bölgesel Bakanlar Konferansı: Endonezya, Bali (2 Nisan 2013)
Altıncı Bölgesel Bakanlar Konferansı: Endonezya, Bali (23 Mart 2016)
Ad Hoc Grubu, Üçüncü Bali Bakanlar Toplantısında Nisan 2009 yılında kurulmuştur. Bu grup, insan kaçakçılığı, insan ticareti ve insanların düzensiz hareketi hakkında gelecekteki bölgesel işbirliğini bilgilendirmeye yönelik pratik önlemleri geliştirmek ve sürdürmek için oluşturulmuştur. Bu gruba; Afganistan, Avustralya, Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Malezya, Maldivler, Yeni Zelanda, Myanmar, Pakistan, Filipinler, Sri Lanka, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam ülkeleri ile birlikte Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile Uluslararası Göç Örgütü de (IOM) üyedir.
Mart 2011 de, Bölgesel İşbirliği Çerçevesi, düzensiz göçmen hareketinin ve sığınma taleplerinin, mülteciler için uzun vadeli çözümler, sürdürülebilir geri dönüş ve koruma için insan kaçakçılığını girişimlerinin hedeflenmesine cevaben bölgesel gelişmeyi desteklemek için kurulmuştur.
Bölgesel Destek Ofisi, sonuç olarak Bölgesel İşbirliği Çerçevesi uygulamasını kolaylaştırmak için, resmi olarak 10 Eylül 2012 de Bangkok ta kurulmuştur. Ofis, mülteci koruma ve uluslararası göç hakkında devletler arasında bilgi paylaşımı sağlamaktadır.
Üyeler: Afganistan, Avustralya, Bangladeş, Bhutan, Brunei, Kamboçya, Çin, Kuzey Kore, Fiji, Fransa, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, Japonya, Ürdün, Kiribati, Laos, Makau, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Nepal, Yeni Zelanda, Myanmar, Nauru, Pakistan, Filipinler, Papau Yeni Gine, Güney Kore, Samoa, Singapur, Solomon Adaları, Suriye, Sri Lanka, Tayland, Timor, Tonga, Türkiye, Vanuatu, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam. IOM, UNHCR, UNODC.
Diğer Katılımcı Ülkeler: Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Avrupa Komisyonu, Finlandiya, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, Rusya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık.
Uluslararası Kuruluşlar: APC, ICMPD, IGC, IFRC, ICRC, INTERPOL, ILO, UNDP, Dünya Bankası.