Uluslararası Af Örgütü’nün Suriyelilerin hukuka aykırı olarak sınır dışı edildiği iddiasına ilişkin basın açıklaması;
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun geri gönderme yasağını belirten 4. maddesine göre “Bu Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez”. Bu kapsamda geri göndermeme ilkesine tamamen uyulmakta Suriyelilerin hukuksuz olarak Suriye’ye sınır dışı edildikleri iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.
Ülke olarak her zaman ülkesine sığınanlara kapılarını açarak koruma sağlamakta ve bu kişilerin tüm temel hak ve hizmetlerden ayrım gözetmeksizin faydalanmalarına olanak vermekteyiz. 17 Ekim 2019 tarihi itibariyle ülkemizde yaklaşık 4 milyon sığınmacı bulunmaktadır. Bunların 3.674.588’ini geçici koruma altında bulunan Suriyeliler oluşturmaktadır. Ancak Türkiye’nin uyguladığı politikalara adil olmayan eleştiriler getirilmesi bugüne kadar sarf edilen çabayı ve özveriyi gölgede bırakmakta ve bu alanda neredeyse tek başına mücadele eden Türkiye’ye hiçbir yapıcı katkı sağlamamaktadır.
Ayrıca Avrupa ve Afrika’daki bazı ülkelerde yabancıların insani olmayan koşullara sahip barınma merkezlerinde tutulmaları ve şiddete maruz bırakılmaları gibi uluslararası hukuku ihlal eden uygulamalar varken, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkemize karşı yöneltilen ithamların büyük bir haksızlık olduğu değerlendirilmektedir.
Gönüllü geri dönüş kapsamında ülkemizden çıkışı gerçekleştirilen Suriyelilerin geçici korumaları "Gönüllü Geri Dönüş" sebebiyle sonlandırılmakta ve geri dönüşler uluslararası hukuka uygun olarak sağlanmaktadır. Bu kapsamda bugüne kadar toplam 364.663 kişi gönüllü olarak geri dönmüştür.
Suriyeli yabancıların gönüllü geri dönüşlerinde suistimal ve keyfiliğin önlenmesi amacıyla yabancı için düzenlenen "Gönüllü Geri Dönüş İstek Formu" öncelikle Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) temsilcisi, BMMYK temsilcisinin bulunamaması durumunda Kızılay yetkilisi tarafından imzalanır. BMMYK ve Kızılay yetkililerinin bulunmaması halinde valiliklerce uygun görülen Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcisi veya Valilik İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu görevlisi tarafından imzalanır.
Diğer taraſtan konuya ilişkin yayınlanan raporlar tarafımızdan her zaman dikkate alınmıştır. Söz konusu raporlarda ele alınan hususlar yalnızca Türkiye’deki değil aynı zamanda uluslararası alandaki çabaya da katkı sağlamaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, bu raporlarda yöneltilen iddialara cevaben verilen katkıların dikkate alınmaması üzüntüyle karşılanmaktadır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü
+90 312 422 05 00 - SantralPersonel İçin
Kurumsal E-Posta